//CLICK! Wanyy Wanoo♥Hye Earthlings ♥ You have stumbled on my blog . Leave your footstep in my Cbox . Follow , and I'll follow you back dear readers :) Thank You ;*

▲ MySelf
♫ MyBebyBoo
▲ MySunshine
♫ MyEndlessLife
Design by : Nurin H.(mygurlz).
Basecodes : Husnaa.
0thers : <3 | <3


Older Post | Newer Post
Cabar diri untuk berjaya XD
Wednesday, December 7, 2011 | 6:09 AM | 0 Stalker(s)
hyehyee kawan-II ;) 
nampakk taa tajuk kitee ? hihi . Tibaa-II pd malam yang sungguh indah niyy , terasa pulakk nakk motivate diri sendiri :) mwehehe :3 hanya sekadar melepaskan segala stress bagai :)

Kejayaan bukanlah suatu misteri yang tidak terungkap . Malah sekiranya seseorang itu telah melakukan sesuatu perkara maka orang lain pasti mampu melakukannya juga . Kita mungkin tidak bercita-II terlalu tinggi seperti Datuk Azhar Mansor yang berlayar di lautan luas seorang diri atau seperti Datuk Abdul Malek yang berenang merentasi Selat Inggeris atau seperti Shalin Zulkifli yang menjadi ratu bowling negara atau seperti Yap Sui Lin yang mendapat 16A dalam SPMnya . banyaknya atau atau atau . HAHA abaikan :)

Tetapi janganlah pula sekadar selesa dengan pencapaian yang biasa hingga tiada apa yang boleh dibanggakan oleh kita atau yang boleh diceritakan kepada anak cucu kita nanti kan .
Kejayaan boleh lah ditakrifkan sebagai pencapaian seseorang menepati matlamat atau sasaran yang telah ditetapkan olehnya . Oleh itu , kejayaan adalah suatu bentuk yang subjektif dan relatif dengan individu itu sendiri . 

Apabila kita tiba ke matlamat yang telah ditetapkan kita mula rasa selesa . Setelah beberapa ketika kita rasa tiada apa lagi yang mencabar di tahap tersebut . Kalau kita terus berada dalam zon selesa itu maka lambat laun kita akan gagal kerana orang lain sudah semakin maju . Oleh itu perlu bagi kita setelah mencapai satu sasaran , kemudiannya mencabar diri untuk maju ke tahap yang seterusnya pula . Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil untuk cabar diri bagi terus maju dalam kehidupan.
  1. Letakkan sasaran yang tinggi 
  2. Cemburu Dengan Kejayaan Orang Lain
  3. Elakkan Dari Sikap Cepat Puashati
  4. Soal Diri Dengan Soalan Positif
  5. Tingkatkan ‘Standard’ Anda
Islam sendiri tidak menghalang umatnya untuk hidup selesa apabila mempunyai kemampuan kan . ? Asalkan keselesaan itu tidak menghalang kita untuk terus menjadikan hidup ini sebagai satu ibadah yang meningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita . Oleh itu , teruslah mencabar diri untuk berjaya dalam hidup kita .
InsyaAllah , amiinn ~ 

Sekian , sampai disitu shj lahh Motivation dari ana :D
p/s : SOURCE ; from my previous motivator , seperti Dr. Ismail Zain :)

If you want to succeed , you have to sacrifice everything :)

Salam Sayang ,
Si Keding (:

Purple Gal - Kebenaran tidak memerlukan hiasan bunga2 kata ..